Het motortje van Sky/Froome?? Das motorchen von Sky/Froome??

Tijdens de Tour de France heb ik twee keer gelezen in de media dat men bezig was uit te zoeken of Sky niet gebruik maakte van verborgen hulpmiddelen in of op de racefietsen. Want ja zeg nou zelf, de ploeg heeft het gewoon heel goed gedaan en met Froome als winnaar kom je goed voor de dag.
Zie link die verwijst naar een bericht hier over http://www.ad.nl/ad/nl/1063/Tour-de-France/article/detail/4099695/2015/07/12/Jury-controleert-Sky-op-mechanische-doping.dhtml

Tja, eigenlijk zit het ook wel op de fiets, en wel in de vorm van ovale tandbladen. En als je Froome ziet fietsen bult op, met een hoge cadans, dan heeft hij er ook wel voordeel bij. In een panel op televisie werd ook uitgelegd dat een hoge cadans ook een duidelijk voordeel heeft, en wel in de zin dat de belasting niet op de spieren komt maar meer op het hart en de bloedvaten, die moeten harder werken, maar de spieren blijven soepeler. Dit moet je, en kun je trainen. Het voordeel is dat de spieren veel minder verzuren, omdat je pomp (hart) meer bloed verpompt/verplaatsen.

Er zijn wielrenners die stug vasthouden aan hun (te lage) cadans, maar eigenlijk is dat tegen beter weten in. Want stoempen levert geen hogere snelheid op, maar een snellere verzuring. Een overstap van standaard ronde bladen naar ovale bladen levert ook niet gelijk een hogere snelheid op. De spiergroepen die normaal niet meehelpen/meedoen, moeten eerst getraind en op sterkte komen voordat ze een echte bijdrage leveren aan het totaal.

Als ik terugkijk naar het begin dat ik begon met dagelijks woon werk fietsen en nu, dan zit daar echt veel verschil in. In tijd 20 jaar, maar in belasting is het een mega verschil. Soms denk ik wel eens, had ik mijn huidige conditie maar gehad 30 jaar terug. Ook nu ik een jaar met ovaal rij, merk ik nu verschil. Dit heeft dus tijd gekost en zweet, dit zie je ook terug bij Sky, een duidelijk 5 jaren plan waarin van alles meegenomen wordt, waarin heel veel zaad verwerkt zit om later mega te oogsten.
Ovale tandwielbladen geven 4.1% meer vermogen en 9.1% minder verzuring. Maar niet van het ene op het andere moment.

Net als een boer die zonder te weten hoeveel hij zal oogsten, een fortuin in de grond stopt, op basis van “als ik het goed doe, komt het geïnvesteerde er vanzelf weer uit”. Er waren ook al ploegen die na de Tour de France aangaven dat het niet leuk meer is, omdat Sky het fietsen naar een hoger plan heeft getild en de eerste jaren niet in te halen is. Jammer maar ontwikkelingen hou je niet tegen.
Saluut.

Währen der Runde von Frankreich habe ich zwei mal in den Medien gelesen, dass man versucht hat zu entdecken ob Sky verborgene Hilfsmittel in oder auf ihre Rennräder benutzte. Die Mannschaft hat es natürlich sehr gut gemacht und mit Froome als Gewinner fällt man auf. Sehe den Link mit eine Nachricht über diese Geschichte: http://www.ad.nl/ad/nl/1063/Tour-de-France/article/detail/4099695/2015/07/12/Jury-controleert-Sky-op-mechanische-doping.dhtml

Eigentlich hat das Rad das auch, und wohl als ovalen Zahnräder vorne. Und wenn man Froome berghoch Fahren sieht, mit hoher Trittfrequenz, wirkt auch das wohl in seinem Vorteil. In einer Fernsehshow wurde besprochen, dass hoher Trittfrequenz klare Vorteile hat, weil die Belastung nicht auf die Muskeln sondern mehr auf das Herz und die Blutgefäße liegt. Das Herz und die Blutgefäße wirken härter aber die Muskeln bleiben geschmeidig. Solches muss, und kann man trainieren. Der Vorteil ist, dass die Muskeln viel weniger schnell versauern weil deine Pumpe (das Herz) weniger Blut pumpt/bewegt.

Es gibt viele Radfahrern die dickköpfig ihren zu niedrige Trittfrequenz anhalten aber eigentlich machen sie das gegen bestem Wissen. Stampfen macht dich nicht schneller sonder lässt dich schneller versauern. Eine Übergang von normalen Blätter auf ovalen Blätter bewirkt nicht sofort eine höhere Geschwindigkeit. Die Muskelgruppen die normalerweise nicht mitmachen müssen erstmal trainiert werden und stark werden bevor sie wirklich etwas Beitragen.

Wenn ich zurückschaue und das Heute vergleiche mit als ich mit dem Täglichen Radfahren in die Arbeit anfing gibt es wirklich ein riesen Unterschied. 20 Jahre in Zeit aber Belastungtechnisch ein riesen Unterschied. Manchmal wünschte ich mir ich hätte meinem heutigen körperlichen Vermögen wohl vor 30 Jahren gehabt. Auch jetzt ich seit einem Jahr mit Oval fahre bemerke ich den Unterschied. Es hat also Zeit und auch Schwitzt gekostet. Das Gleiche sieht man auch bei Sky, die einen deutlichen 5-Jahre-Plan haben wo alles mit aufgenommen wird und wo es viele Keime gibt die später enorm geerntet werden.
Ovalen Zahnräder geben 4.1% höheres vermögen und 9.1% weniger Versauerung. Aber nicht von Heute auf Morgen. 

Wie ein Bauer der nicht weiß wieviel er ernten wird und trotzdem ein Vermögen in den Boden investiert. Wen mann gut investiert kommt später gutes raus. Es gab Mannschaften die nach der Runde von Frankreich angegeben haben, dass es kein spaß mehr gibt, weil Sky das Fahrradfahren zu einen neuen Niveau verhoben hat und in den nächsten Jahren nicht mehr zu überholen ist. Schade aber der Fortschritt kann man jetzt nicht mehr stoppen. 
Saluut


4 gedachten over “Het motortje van Sky/Froome?? Das motorchen von Sky/Froome??”

  1. Tja Wim, als je ouder wordt moet je meer gebruik maken van hulpmiddelen, daar weet jij alles van:-)) Vond het wel leuk om je in te halen. In ieder geval kun je, gezien je leeftijd wel vreselijk hard fietsen. Hoop het je na te doen.:-)).
    Kan alleen wel zeggen wat voor mij betreft ovaal een blijvertje is, zeker van het wegen het makkelijker optrekken en klimmen. Daar ga ik in Frankrijk weer veel plezier van hebben. En de hogere topsnelheid is mooi meegenomen. Ik had bij CV een 62t tandblad erin met 18% ovaal, en daar was ik met het woon werk verkeer sneller mee. Nu heb ik het standaard ovale blad er weer in.

    Beantwoorden

Plaats een reactie