Een nieuw windschermpje

Ja, de oude heeft de verhuizing niet goed overleeft en ik had wat klachten over deze oude verzie, omdat hij bij vochtig weer nogal makkelijk beslaat.
Vorig jaar de zaterdag voor de fiets Elfstedentocht heb ik de oude gemaakt op het eind van de dag. Had al een hele tijd een rol liggen, besteld bij Wim, en dacht laat ik het maar eens aanpakken, het regende toch die dag.
Ik wou geen klittenband op de stroomlijn, ivm snelheid en ik vind het ook niet mooi, daarom de klittenband in de rand geplakt waar normaal het deksel ook in licht, met een paar kartonnen stukken een mal gemaakt en boven verwachting met 1 uurtje werk had ik een, voor mij, acceptabele windscherm gemaakt. Na een ritje viel me gelijk op dat ik geen wind in het gezicht had en geen gebulder meer in de oren van de wind, Vaak rijd ik boven de 40 en dan in de open wind, dan heb je altijd gebrul in de oren.
De rest van het jaar gebruikt en het viel gelijk al op, lekker cabrio rijden zonder last van de wind. alleen dat beslaan was lastig. Doordat het scherm dichter bij je zit, beslaat hij heel makkelijk bij vochtig weer, doordat het klitteband in de rand zit zie je het niet als ik de racekap of deksel gebruik, wel zo fraai, Ja toch, niet dan.
Nu zag ik laatst bij Klaas de Jong dat hij een klein schermpje aan de binnenkant had gemonteerd en hierdoor geen last had van het beslaan, Eduard Botter had dit ook toegepast, maar dan op een iets andere manier, de Racekappen van Wim Schermer  hebben ook een schermpje aan de binnenkant,
Nu vanavond een nieuwe gemaakt met een schermpje aan de binnenkant wat iets lager steekt dan het grote scherm, zodat er lucht langs de binnenkant naar boven wordt gestuwd, ik denk dat ik morgenvroeg geen last meer zal hebben van het beslaan, (hoop ik)
Wim Schermer had om een foto gevraagd, dus Wim hier wat foto’s, en ja Tom ik heb er ook eentje voor jou gemaakt :-))
Saluut.

7 gedachten over “Een nieuw windschermpje”

 1. Your new visor looks great! But could you take a couple more photos closer up. I would like to see how you got the angle and your mounts. Its a little hard for me to come over for coffee and see it from across the Atlantic! (Though i might be able to in 2013!)

  Beantwoorden
 2. He, dat is slim bedacht!
  Op de kuiprand, dat ik dat zelf niet heb kunnen bedenken.
  Ik gebruik het vizier meestal toch niet als ik de deksel erop heb.
  Ook de spiegeling van de kuiprand is soms irritant bij felle zon.
  Ik kan hem (ook tijdens het rijden) platter leggen zodat ik er overheen kan kijken.
  Toch blijven de spiegels half bedekt. Juist in de schuinste stand zie ik in dat deel dus niks meer.
  Ik ga ook eens experimenteren, er ligt nog een rol lexan van Wim.

  Alleen zie ik niet hoe je nu het ondervizier/deflector plaatst. Ook niet hoe de werking is.
  Er moet een luchtstroom zijn achter het vizier. (onder het vizier door dus)
  Die is nu toch weg als hij in de opstaande kuiprand zit?

  Beantwoorden
 3. Een soort deflector zoals ik heb bedacht voor de racekappen kan natuurlijk wel. Echter….. het is de bedoeling dat je over het vizier heen kunt kijken. Of het vizier wel of niet beslaat zou helemaal geen punt hoeven te zijn. Peter, jouw vizier is naar mijn mening te hoog. De aero-dynamica is ook niet gediend met plaatsing in de rand van het instapgat. Daar moet de wind, voor een maximaal effect, juist volledig over heen getild worden.
  Dat de rand van het instapgat wordt gereflecteerd in het vizier. Dat hoeft niet Theo, daar heeft Wim zwart/grijs neopreen voor op zijn kuiprand geplakt.
  Hoe dan ook, iedereen moet zijn eigen optimum zoeken. Dat is niet voor iedereen hetzelfde.
  Groeten,
  Wim

  Beantwoorden
 4. Hallo Theo,

  Mooi weer niet, lekker nog ff 60 km gekard in 80 min. met het nieuwe schermpje. Ik heb de deflector zo gemonteerd dat hij onder het voorste scherm uitkomt, hij leunt een beetje op de rand en drukt daardoor het scherm omhoog, zodat die een beetje boven de rand uitkomt, werkte goed, hij besloeg bijna niet, de zijkanten daarentegen wel.
  Zal nog wat extra foto's plaatsen hoe ik de montage gedaan heb, alles met klittenband zodat je flexibel bent met je posities.

  Beantwoorden

Plaats een reactie