Beter lachen dan huilen?

Ze kunnen beter om je lachen dan om je huilen.
Afgelopen vrijdag werd ik staande gehouden door een bezorgde automobilist die vertelde dat ik slecht zichtbaar was van de zijkant. Hij had al een paar keer meegemaakt dat hij dacht van “Shit, daar heb je hem weer”.
Hier in Twente zijn er veel zijweggetje’s en overal komt verkeer weg, dus veel kans dat er een auto van de zijkant komt. Ik heb de man vriendelijk bedankt voor zijn opmerking en daar eens over nagedacht, het mooiste zou zijn, van die oranje ledjes die je ook voor de knipperlichten gebruikt in de zijkant wegwerken, en die constant branden, net als bij vrachtwagens.
Al zou je er 2 aan elke kant apart erbij zetten, net voor het voorwiel en zeg maar bij de stoel.
Ik vond dat de man een punt had, en gelijk van die hardloop bandjes op mijn helm geplakt, ze zijn niet duur, en werken perfect.
Als ik nu fiets lijkt het net of je een kroon op je hoofd hebt. Wel grappig, de jeugd vind het om te gillen, maar ze kunnen beter om je lachen dan om je huilen, nadat ze je plat gereden hebben.

Vanavond op weg naar huis rijdt ik op de openbare weg waar ook een fietspad naast ligt, waarop het niet veilig rijden is met 50 km, want strepen zie je niet meer met al die bladeren en onverlichte voetgangers en fietsers ook niet.
Er reden een paar auto’s achter me en daar waar ze passeren konden, kwamen ze langs, en ja hoor de derde  een politieauto, STOP POLITIE.
Hij aan de kant, ik er netjes naast op de kant van het fietspad. Of ik kon uitleggen waarom ik op de weg reed. Ja, meneer dat kan ik, maar eerst ff de fiets uit. Heb hem de verkeerswet laten lezen en uitgelegd dat de weg met 50 km voor mij veiliger is dan het fietspad. U reed 40 meneer zegt de agent, nee hoor, ik reed 50, mijn teller is gecontroleerd en met de GPS vergeleken, antwoordde ik.
Nou ik reed 40 volgens hem, en ik was gevaarlijk bezig, ben er niet verder op in gegaan, hij heeft alles genoteerd, id kaart, tel nr. en de hele klimbim, en ik zou er nog van horen.
O, ja de fiets was slecht verlicht, nou ik heb hem alle toeters en bellen laten zien en horen, en ook de helm laten zien met verlichting, nou dat werkte verwarring, dus het was niet verstandig om extra lichten te voeren.
Nou ja, het is altijd wat.

De vrouwelijke agente vertrouwde me wel toe dat ze het een futuristisch ding vond :-)), toch nog eentje die onder de indruk was.
Saluut.

7 gedachten over “Beter lachen dan huilen?”

 1. In mijn ogen heeft die agente – waarschijnlijk onbewust – precies aangegeven wat het dilemma is: in het huidige (Nederlandse) verkeersbeeld is een relatief langzaam voertuig zoals een velomobiel op de hoofdrijbaan een onbekend, dus onverwacht en bij sommigen helaas onbemind verschijnsel.

  Een tractor, shovel e.d. is ook een langzaam voertuig maar die kan vaak niet ergens anders rijden. Van een velomobiel wordt dat – vooralsnog – wel verwacht, namelijk: het fietspad, onder alle omstandigheden.

  Dat de agente het heeft over een "futuristisch ding", geeft aan dat dit in de toekomst dus wel geaccepteerd zal worden… Of is mijn wens hier de vader van de gedachte?

  Ik vind het overigens wel dapper dat je dit doet, in het drukke Nederlandse woonwerkverkeer heb ik het nog niet aangedurfd. Aan de andere kant heeft mijn wwv-route daar ook niet echt aanleiding toe gegeven, en neem ik waar nodig – zij het morrend – genoegen met een lagere snelheid.

  Groet, Marc

  Beantwoorden
 2. 40 ten opzichte van 50 maakt 10 km/h verschil met auto's die zich aan de snelheid houden (of eigenlijk waarschijnlijk 55 op hun teller rijden). 40 ten opzichte van een doorsnee 20 km/h van fietsers maakt 20 km/h verschil. Neem dan ook nog eens het smallere fietspad in gedachten en zet daar de brede rijbaan naast. Brommers werden in eerste instantie verbannen naar de rijbaan met…. jawel…. 40 km/h maar dat was in eerste instantie natuurlijk niet onveilig. Blijf ik bij de doorsnee afwijking van een autoteller die toch al vrij snel 5 km/h teveel aangeeft, waardoor je toch vrij snel héél dicht in de buurt komt van de auto-50-km/h als je met je fietsie met goed geijkte teller 40 km/h rijdt.

  Nee, de agent heeft een punt…… _kuch_not_kuch_

  Quemo -vanavond ook de rijbaan op gegaan met 42 km/h op de eigen, nauwkeurig geijkte teller-

  Beantwoorden
 3. Hoi,
  Hier in Zwaag zijn de "doorgaande fietspaden" nauwelijks 1.20 brede asfaltstroken naast de rijweg, (Oostergouw, Zwaagmergouw, Wogmergouw) dus is het echt geen fietsen met de Quest. Een tegemoetkomende fietser moet de kant in en ik rij dus elke dag twee keer op de weg. Ik voel me er altijd opgejaagd, ook al rij ik 45-50. Een keer ben ik hierop aangesproken door een politie vanuit het zijraam van een serv. auto wat ik daar in vredesnaam deed toen ik hem uitgelegd had van het RVV. 1990 verhaal en iets gezegd had over de vergelijking met de oude "bakfietsregeling" bitste hij mij al raampje dichtdraaiend toe dat hij hier geen tijd voor had.Beetje jammer dus, had de discussie graag met rolmaat en al aangegaan ik rij er echt niet voor mijn lol, en anders wachten ze maar even achter mij…ik moet zo vaak wachten omdat een auto de weg of het fietspad versperd.
  Gr.Willem

  Beantwoorden
 4. Ik vind dit heel netjes verwoord Marc. Iets om over na te denken.
  Vind het ook keurig dat je niet in discussie te gaan met de agent Peter, al sta je natuurlijk volkomen in je recht.
  Al bouw je een zwaailamp met knipperende pijlen en VELOMOBIEL in neonletters op je fiets, mensen moeten het voertuig eerst accepteren in het verkeersbeeld. Dan pas zullen die aparte opmerkingen en reactie gaan verdwijnen. Discussie aangaan is zinloos. Ook met de sterke arm, dat blijken om zo'n moment ook gewoon vooringenomen mensen te zijn in plaats van professionals.

  Tot die tijd, rustig blijven en accepteren dat je een vreemde eend bent.
  Alert blijven dat je niet plat gereden wordt door onverlichte, spook rijdende, in zwart geklede fietsers met een paraplu voor hun snuffert en touwtjes uit de oren. Dat is algemeen geaccepteerd dus daar komt een agent niet voor uit hun auto. Dan krijgen ze ook nog een grote mond toe. Daar hebben ze geen trek in.
  Van die mafkezen in zo'n futuristisch voertuig weten ze dat die meegaand zijn en voor rede vatbaar. Toch?

  Beantwoorden
 5. Vorige week werd ik brut staande gehouden door een motoragent op het fietspad tussen Putten en Garderen. Hij reed het fietspad op en ging naast mij rijden, sommerend met zijn hand te stoppen….hoezo gevaarlijk?

  Ik had geen verlichting aan.

  Ja en? Het is 15:45uur, de zon schijnt zelfs!
  Nors gaf hij aan (zonder zijn helm af te zetten en ik had mijn racekap op): Het is hier VERPLICHT (huh! advies voor auto's. Wit onderbord voor de hoofdrijbaan, niet zichtbaar vanaf het fietspad) verlichting te voeren in het bos.)
  Verbouwereerd heb ik mijn lamp aan gezet met: Zo goed?
  Hij boog zich even voorover en stak zijn duim omhoog. In een wolk van opwervelend blad scheurde hij weer weg…
  Mijn achterlicht was niet eens aan. Zielige sukkel!

  Beantwoorden

Plaats een reactie