Energieleverancier ja of nee?

Zijn particulieren die stroom opwekken met zonnepanelen en een vergoeding krijgen als ze die terug leveren aan het net, nu wel of geen ‘ondernemer’ met btw-plicht? Afgelopen donderdag hakte staatssecretaris van Financiën Frans Weekers de knoop door: ja, luidt het antwoord.

Het hoge woord is eruit, als je het stuk http://www.z24.nl/geld/eigenaar-zonnepaneel-is-btw-ondernemer-verwarring-alom-383774 leest is het nog niet helemaal duidelijk, en zijn er nog haken en ogen aan het onderwerp.


Iets meer dan 2 maanden heb ik nu ook een installatie op het dak liggen en mijn gemiddelde opbrengst is nu na 70 dagen 1 kw per paneel. Met 18 panelen van 250 wp zou ik jaarlijks ongeveer 4000 kw kunnen opwekken maar als het een beetje doorzet van de winter gaan we daar wel overheen.
Terugverdientijd is ongeveer 8 jaar, maar als we de BTW kunnen terug vorderen dan scheelt dat 2 jaar bijna in terugverdientijd. Al met al een mooie investering, zeker als je kunt rekenen met een levensduur van 25 jaar, uiteraard loopt het rendement terug bij een ouder systeem en gaat de omvormer in die tijd ook een keer ter ziele, maar toch:-))

De houtkachel brandt ook weer en houd de CV lekker warm, dus al met al zal mijn energie rekening van gas en stroom niet zo groot meer zijn. Alleen het vastrecht en zo blijf je wel betalen.
Ik denk dat ik dik meer dan 100 euro bespaar per maand, ten opzichte van de eerste maanden dat we hier in Lattrop zaten.

Als je rond kijkt hier in de omgeving zijn er al veel particulieren en ondernemers die een installatie aangeschaft hebben, laatst een artikel in de krant dat de boeren in Twente koploper zijn met zonnepanelen.
Het begint zowaar populair te worden en als je ook nog de BTW als particulier terug kunt vorderen.
Alleen het addertje onder het gras is dat je dan regelmatig een aangifte moet doen van omzetbelasting, want ja, je bent dan een ondernemer.
Nou ja, ik doe dat al dus dat is geen probleem, kan er ook nog wel bij.

Ik zit er nu over te denken om nog panelen voor warm water aan te schaffen, met 4 of 6 panelen moet het mogelijk zijn om het dagelijkse gebruik van warm water af te dekken. Dan kan de CV ook de deur uit.
Saluut.


5 gedachten over “Energieleverancier ja of nee?”

 1. Dank je wel voor de informatie. Mbt zonne-energie zijn wij de afgelopen zgn neggies geworden; we produceren meer dan we gebruiken. Beetje jammer van de vergoeding, maar niet gebruikte energie is nog altijd goedkoper dan zelf geproduceerde stroom.

  Beantwoorden
 2. Je mag de BTW van de aanschaf van de panelen terugvorderen, maar je moet waarschijnlijk de BTW voor de opgewekte stroom afdragen dus per saldo schiet je er niets mee op. En misschien verplichten ze je wel om een extra meter te plaatsen voor het eigen gebruik. Dus je hebt er alleen extra werk en kosten van.

  Kees

  Beantwoorden
 3. Maar als je onder de kleine ondernemersregeling valt dan hoef je de eerste 1345 euro btw niet af te dragen. En ik denk dat iedere particulier daar wel onder kan vallen. Dan scheelt het dus wel.

  Kees

  Beantwoorden
 4. Die extra meter is de digitale slimme meter die 4 standen weergeeft.
  Dal afgenomen stroom
  Dal geleverde stroom
  Piek afgenomen stroom
  Piek geleverde stroom
  De stroom die je zelf gebruikt overdag wordt door de meter niet gemeten maar die vind je wel terug via de omvormer.
  Geproduseert minus teruggeleverd is verbruikt.
  Deze meter wordt gratis geïnstalleerd door de netbeheerder, dus dat is niet de moeite.

  Beantwoorden
 5. Our electricity is generated by hydro dams and wind, and is very inexpensive. When I inquired about a system they said 15-20 years to pay off the system. The electricity company is not interested in buying back any electricity that I could put back into the grid. It's not such a good investment here in Canada as yours is.

  Beantwoorden

Plaats een reactie