Brevet Boekelo 283 km

Tom denkt ff na.

Normaal gesproken rijden we brevetten in het voorjaar, zomer. Maar sinds een paar jaar organiseert Gert Beumer in Boekelo, ook een brevet in de winter, net na kerst, een 200 km brevet. En aangezien deze meetelt voor de brettenreeks van 2015 leek het Tom en mij het wel leuk om eens in de winter een brevet te rijden. Tja zo gezegd zo gedaan.
Maar dat is makkelijker geschreven dan gedaan:-)) Boekelo ligt niet in Friesland, dus Tom moest er al vroeg uit, maar aangezien hij nu de Quest op het dak van zijn auto kan vervoeren is hij sneller in Lattrop. Om half 5 ging zijn wekkertje al van gehoorzaamheid.

Al op de radio werd er verteld dat er 150 km file in Brabant stond, om 5 uur in de morgen, op zaterdagmorgen na kerst, waar komen al deze mensen vandaag en waar gaan ze in hemelsnaam naar toe zou je zeggen. Toen Tom dat vertelde onder het genot van een bakje koffie wat ik voor zijn neus neerzetten, dacht ik terug aan een app die mijn dochter gestuurd had,

Wat een donkere dag met veel wind en natte sneeuw buiten.

“Twee sneeuwvlokje komen elkaar tegen, zegt de een tegen de ander, waar ga jij naar toe,  naar Oostenrijk een feestje bouwen, en jij vraagt de ander, O, naar Nederland, paniek zaaien”.
Daar lijkt het vaak wel op ja, een beetje sneeuw in Nederland zorgt voor HEEL veel commotie in dit land. :-)). We hebben veel natte sneeuw gehad maar bleef gelukkig niet liggen.

Maar goed, om half 8 gaan we op pad, eerst naar Boekelo en dan Duitsland in, we zijn mooi op tijd en voor de start kunnen we nog even zitten, koffie drinken en nog wat eten. Om 9 uur is de start en zowaar voor de winter 22 echte deelnemers, niet slecht voor een winterbrevet. Nadat we Boekelo uit zijn zie ik nog 1 keer een licht van de rest en daarna hebben we geen collega’s brevet rijders meer gezien, de route is eigenlijk 100 km naar het oosten tegen de wind in, en 100 km terug met de wind mee. waarbij het hoogste punt 183 mtr op het keerpunt ligt. Na een aardige klim die ik zwaar vind gaan, blijkt dat ik precies bovenop de bult, midden in de middel of no wear links voor een lekke band te hebben. Een ijzige wind om de oren, Maar zo snel mogelijk een andere binnen en buitenband erop en proberen warm te blijven.

Vlak voor het keerpunt liggen de hoogste pieken, 140 en 183 mtr en er moet in korte tijd stevig geklommen worden, al met al hebben we over de eerste 100 km 4 uur gedaan, tjonge dat ging niet snel en daar zijn we het snel over eens. :-)) Die kou vraagt meer energie dan je verwacht, maar de wind is ook een koude harde wind. We zitten heerlijk aan de koffie, gebak en broodje gezond en dat is in Duitsland toch echt niet duur, voor 2 setjes net 10 euro, niet slecht.

Om half 2 gaan we terug naar Boekelo en dan koud in de fiets, met een beste afdaling die aardig wat remvermogen vraagt, nou dan zit je niet warm in de fiets, mijn tanden zitten er nog in, maar ze klapperde aardig, De snelheid ligt aardig hoger dankzij de rugwind dus de terugreis verliep dan ook sneller en we konden ons gemiddelde met 2 km opschroeven, Gelukkig toch nog behoorlijk boven de 30 gemiddeld,

Om 5 uur zijn we terug in Boekelo en kunnen we genieten van een kom soep en wat broodjes, Gert had ons al eerder terug verwacht, maar ja de kou, het ging niet sneller, ook dat ik hiervoor niet echt iets van training gedaan heb heeft denk ik meegeteld, laatste 4 maanden, de langste rit 20 km geweest, en 5 kilo aan wintergewicht erbij, al met al een echte koude rit waarbij ik weinig gezweten heb, Bij Tom daar in tegen, liep het soms met 4 druppels tegelijk van zijn gezicht af, Tjonge wat een verschil, maar hij had er deksel erop en ik reed cabrio, met het “de Rond XLL windscherm” erop, dus open maar uit de wind.

Na de soep en broodje’s op huis aan alwaar we tegen 7 uur aankwamen omdat oom agent en collega nog graag wilden weten waarom wij op de weg reden en niet op het fietspad, dus in de kou de mannen uitleggen dat we het wel mogen bla bla bla, bandje draaien :-)) en daarna weer door.

Zo, bij thuiskomst nog ff een warme hap, Tom zijn Quest op het dak, spullen klaar leggen voor de Oliebollentocht, mijn Quest in de aanhanger, nog een biertje en hup naar bed, morgenvroeg en weer vroeg uit om op tijd bij de LOL club te zijn in Dieren.
Saluut.

Plaats een reactie