Elfstedentocht 2015.

Iedereen wil op de foto:-)) , kleine Amara denkt Oeps.

De tweede pinksterdag is aangebroken en op het programma staat de Friese Elfstedentocht, 235 km volgens de startkaart. Dit keer gaan we met zijn vijven, Dochters Judith en Tirza, schoonzoon Jurian en Jan de buurman wil ook mee, voor Judith en Jan is het de 1ste keer, Tirza de 4de en voor Jurian de 10de, en o ja, voor mij de 33ste.

Judith heeft voor de kaarten gezorgd, gr. 8 hebben we met elkaar, waarbij Jan gr. 2 heeft dus we kunnen al voor 6 uur starten, Jurian is de enige die nog met oude ronde bladen rijdt, de rest heeft ovale tandwielbladen op de fiets:-)). Mede mogelijk gemaakt door “De Rond, Velomobiel Service Twente”.

Een ieder heeft behoorlijk getraind voor de tocht, waaronder mezelf, 4 weken zadelpijn tijdens het woon werk verkeer, wat ook een keuze is, om tijdens de tocht “der Tochten” niet teveel last te hebben. Vorig jaar dit niet goed gedaan en dat was te merken. Het weekend voor Pinksteren met elkaar nog 100 gefietst hier in de omgeving en Duitsland met de nodige hoogtemeters en dat is goed bevallen.

Het is natuurlijk ERG leuk om met een paar van je dochters en aanhang je hobby te delen en te beleven, geeft een extra dimensie aan het geheel.

We zijn mooi op tijd bij de start, alleen de start procedure heeft vertraging opgelopen, dus we wachten wat langer voor we weg mogen, doordat we met zijn vijven zijn, is het erg oppassen dat we elkaar niet kwijtraken in de groepen, vooral bij de start en controleposten is het opletten, veel mensen hebben dezelfde kleur jack en helm, nl. zwart, en dat maakt het lastig.

Maar goed opletten helpt een boel, de jeugdige onder hebben van te voren goed gemeld/aangegeven dat de oudjes niet te hard mogen koersen, ik rijdt op mijn oude stalen mountainbike die 4 keer zo zwaar en gammel is dan de rest, dus geef dan ook aan dat dat wel mee zal vallen, Jan de buurman glimt wat, want zijn carbon fietsje waait weg bij windkracht 1, wat een licht ding, bar en boos.

Dit gaat er wel in na 150 km.

Het is mooi Pinksterweer en niet erg warm, dus mooi fiets weer. Het eerste stuk heeft veel fietspaden dus echt opschieten lukt niet maar daar waar het kan, zetten we aardig door, vanachter komt het verzoek om de cruise control op 32 te houden, oke, geen probleem. Harlingen wordt met een lacht gepasseerd en Franeker is dan niet ver weg meer, de wind helpt een beetje om door te kunnen rijden, Na Harlingen wat meer ruimte en naar Holwerd is altijd nog een heel stuk, de jeugd blijft in het spoor en de oudjes doen het werk, dit zal de hele dag zo blijven en af toe krijgen we signalen dat het wat rustiger moet.

Ik heb aangegeven dat soms een stukje ongecontroleerde mannelijkheid bovenkomt en dat ik dan zomaar achter een snelle groep aan kan gaan, maar dan hoeven ze niet aan te haken, ik wacht dan wel verderop. Na 2.5 uur trappen zien we Holwerd en kunnen we aan de koffie bij de schoonouders van Tom Hospes, Tom staat al op de uitkijk, en uiteraard geeft hij aan dat het allemaal veel te lang duurt en dat hij ons al veel eerder verwacht had, tja dat is Tom:-)). Maar gelukkig glimlacht hij er altijd bij.

Jan klaagt over het gepiep van zijn ketting die die zaterdag ervoor teveel water heeft moeten slikken, Daarom in Dokkum nog ff langs de tent van de mecanicien, die spuit wat olie op de trapas die piepte. Na Dokkum is het op de pannenkoeken aan in Leeuwarden, want de vriend van Judith staat daar al klaar zien we via de mobiel. Hij staat vlak voor de controle en heeft alles goed voorbereid, een dikke pluim van de groep en een tut van Judith is zijn beloning.

We kunnen weer.

Hierna moeten we tegen de wind in naar Bolsward, Jan en ik rijden om beurten op kop en er zijn een heleboel fietsers die dit goed kunnen waarderen want ze blijven er mooi achter, we vinden het niet erg. Jurian vraagt of ik nog last van zaterdag heb, nee, niet echt. Het is wel leuk om voorover gebogen op de fietst te zitten en al kopwerk doende die carbonfietsjes voorbij te raggen met 32 op de teller.
Na Winsum krijgen we te horen de 31 ook wel genoeg is, en hierna draaien we wat van de wind weg vlak voor Bolsward. In Bolsward soep en dan naar Sneek waar een delegatie van Jurian zijn fam. staat om ons aan te moedigen. Dit neemt wat tijd in beslag, dus ik someer iedereen om op de fiets te gaan zitten want met 30 min zien we ze weer want we eten macaroni bij ze. Die smaakt goed en valt precies op tijd in de hongerige magen, Tirza krijgt voor Sneek last van haar scheenbeen en Judith ineens van haar zij, tja beide dames moeten nog wat wennen, vooral Judith want dit is het eerste jaar dat ze op de fiets zit, petje af hoor want als we als oudjes wat inkakken neemt ze met een glimlacht kop over.

Tirza heeft haar overschoenen te strak aangedaan en Judith ligt tijdens het eten op de bank wat haar goed doet. Hierna gaan we om 2 uur weer verder naar Sloten en de zuid/west hoek van Friesland.
Ik zeg nog tegen de rest dat normaal met de ligfiets ik om 2 uur klaar ben met de tocht, en nu nog 80 km moet :–)).  Maar ik geniet nog steeds met volle teugen.

Nog wat napraten en sterke verhalen vertellen.

Het laatste stuk onderdoor merken we dat zoals zo vaak, iedereen wat inkakt en pijntjes krijgt en dergelijke, maar Jan en ik blijven vrolijk het tempo houden waardoor ze meemoeten. Wel geven de dames aan dat ze blij zijn dat we reageren om hun aangeven, Sloten is altijd een wandelstuk in het nauwe straatje, en Oudemirdum en Stavoren zijn we zo door, alleen de dijk voor Stavoren wordt ervaren als een zwaar stuk tegen de wind in. Maar goed, er zit een hoop zog achter een voorrijder en dat is ook wel leuk.

Hierna is het nog wat zijwind en na Hindelopen en Workum is het nog 12 km naar Bolsward waar om 5 uur het ontvangst comité klaar staat met bloemen.
Iedereen is tevreden, Tirza geeft aan dat deze Elfsteden beter te doen was dan 2 jaar terug, en Jan en Judith hebben het als erg leuk ervaren waarbij Jan zegt “Tjonge in Friesland kunnen ze ook carnaval vieren”. Hierna is het terug naar het slaapadres, douchen en op huis aan.

Komende zaterdag is het brevet van Zwolle, 600 km, en dan zijn we klaar met de brevetten en is het wachten op Herentals in Juli en PBP in Augustus, en dan van het najaar niks meer, wat tochten betreft.
Saluut.

1 gedachte over “Elfstedentocht 2015.”

Plaats een reactie