Goed gebruikt?

Ik gebruik al tijden F-lite’s, eigenlijk zolang ze al bestaan. Jaartal weet ik eigenlijk niet meer, maar moet rond 2006 of zo geweest zijn dat ze op de markt kwamen. 

Heb er menigeen versleten, en deze is ook echt wel versleten.
Of te wel “goed gebruikt”.
De F-lite’s zijn bekend om de lage rolweerstand maar ook om de hoeveelheid lekke banden, (volgens sommige mensen)
Zelf heb ik daar eigenlijk weinig last van, heb soms maanden geen lekke band, en die keer dat er eentje lek is merk ik dat vaak als ik bij de fiets kom.
Ik denk dat dit komt doordat ik ze altijd gebruik tussen de 5,5 en 6 bar bandenspanning.
Dit geeft een strak rijgedrag, banden wringen niet in de bocht en hij veert niet veel in. en hierdoor blijven de steentje ook niet plakken aan/in de band, (mijn uitleg)
Doordat ik na de 300 km Boekelo geen brevet meer gereden heb, en nu dus ook geen Parijs Brest Parijs, is de controle loopvlak er wat bij gebleven, af en toe de banden weer op de goede spanning en daar bleef het bij de laatste maanden. Afgelopen woensdag op weg naar huis, hoorde ik ineens (vlap, tik, tik tik) in de wielkast en dacht, oke, stukje los rubber aan de band. En pats pssssssssst, in een keer plat.
Oke, fiets op 45 gr. en band eraf en nieuw setje erop en pompen. Tijdens het opruimen zag ik verschillende slijtplekken op het loopvlak. Hup spul in de fiets, thuis ff kijken.
Na het eten kijken en tjonge, die is goed gebruikt/versleten zeg, over de hele band is het loopvlak bij stukken helemaal weggesleten.
Ben altijd erg precies met het uitlijnen van de sporing en dat vertaald zich altijd terug in weinig tot geen slijtage banden en de energie die ik in de trappers stop ook vertaald wordt in snelheid en niet in weerstand van een verkeerde sporing.
Heb gelijk weer een nieuw setje in de fiets gelegd voor het geval er weer eens een bandje versleten is, (of lek) ­čÖé
Saluut.

5 gedachten over “Goed gebruikt?”

 1. Ze rijden heerlijk, maar ik heb ze een stuk vaker lek. Het gekke is dat ik bijna alleen links lek rijd. De velgen zijn goed (al een keer vervangen), en het velglint ook. De lekken ontstaan door scherpe steentjes of stukjes glas, maar dus bijna altijd links. Voor de statistieken: de afgelopen 2 jaar 18 keer lek gereden met F-Lites, waarvan 17x links en 1x rechts. Totaal gereden bijna 10.000 km dus ongeveer 2x lek per 1000 km.

  Beantwoorden
 2. Zeer zeker goed gebruikt Peter! Heb er zelf ook wel eens een paar zo gehad, ook wat nalatig met loopvlakcontrole, en dan krijg je dat……Mijn ervaring met de Strada was ook dat ik er zeer weinig lekke banden mee had, meestal 1 of 2 keer vlak voordat ze het bovengetoonde profiel hadden. Ik was er dan ook zeer tevreden over, lichtlopend en comfortabel, en weinig lek rijden.
  Op de QV liggen er nu Gocycle banden achter, de opvolger van de F-Lite, en ook die zijn nog niet lek geweest.

  Groeten, Adri.

  Beantwoorden
 3. Lekke banden heb je vaker als je sporing niet klopt, door het wringen van je band, pakt hij makkelijker vuil op, en dit zorgt weer voor lekke banden, vandaar. Ik verkoop fijnafstelling setje, incl uitlijnbok, zodat je het zelf regelmatig kunt controleren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie