Ervaringen met de ovale tandwielen.

Deze zijn geschikt voor ligfiets montage.

Heb nu de ovale tandwielen al meer dan een maand in de Quest en ben nog steeds positief over mijn ervaringen. De spieren zijn er nu goed aan gewend en het verschil in trapbeweging merk ik niet meer, dat was na een paar dagen al zo.

Cadans is nu structureel hoger en dat voelt goed, dit betekend een lagere belasting voor het onderstel, omdat je minder torque/kracht hoeft over te brengen per omwenteling, dit is beter voor de gewrichten, pezen en spieren, zelf heb ik het vermoeden dat dit voor de langere termijn ook beter is, dan het trappen met een lagere cadans. Het middenblad heeft nu 2 tandjes meer,  van 42 naar 44 en ik heb een hogere cadans, maar ik rijd in dezelfde versnelling achter, dus dan kun je je voorstellen dat dit een boost is voor mijn kruissnelheid.

De reactie’s van degene waarbij ik ze gemonteerd heb zijn ook erg positief, met name met het optrekken en klimmen. Mijn fietsmaat Tom, vind het erg jammer dat hij dit niet veel eerder tot zijn beschikking heeft gehad. Tom is dan ook een krachtmens, die nu bijna met een cadans van 100 rijdt ipv constant dik of net onder de 90.
Heb ook sterk het idee dat het beter is voor de rug, maar dat is een gevoel.

Momenteel krijg ik veel bestellingen binnen voor deze tandwielen, voor losse levering en voor levering en montage, zelf mijn buurman die graag op de racefiets zit, wil ze nu hebben. Al met al positief, en ben benieuwd hoe het zich ontwikkeld.
Heb je belangstelling bel of mail me en ik voorzie je van datgene wat je nodig hebt.
Saluut.

5 gedachten over “Ervaringen met de ovale tandwielen.”

 1. Peter,

  Ik heb net een set korte cranks aangeschaft 155 mm, kan dit in samenwerking met de ovalen tandwielen? Mijn Quest is nog een 3×20 model met dus de kettingspanner vooraan, waarschijnlijk geen probleem?

  Mvg
  Johan Declercq
  Hoek

  Beantwoorden
 2. Hallo Johan,
  Belangrijk is de maat van de pasrand, standaard monteerd velomobiel 130mm voor het grote en binnenblad, kleine blad is 74mm.
  Dus ff navragen bij degene die de cranks geleverd heeft of opmeten.
  gr. Peter

  Beantwoorden

Plaats een reactie