Noordelijke Velomobieltocht vanuit Assen.

Klaarmaken voor de aftrap.

Het is alweer 5 jaar terug dat we ook in Assen te gast waren voor een Noordelijke Velomobieltocht. Het is nog niet de tocht der tochten, maar koud was het wel. Is het de dag ervoor nog schitterend winterweer, mooie blauwe luchten, nu is het dik bewolkt en regenachtig, al vanaf het begin miezert het, en een klein beetje regen, de start staat voor 11 uur, en ik ben iets voor 7 uur mijn bed uit om die kant op te fietsen.
Wat eten mee, banden op druk en hup de Quest in, tot aan Schoonebeek weet ik de weg en daarna is het op de gps naar Assen, ik doe rustig aan en ben om 10 uur in Assen, alwaar de koffie net warm is en er ook al meerdere deelnemers zijn.

Het huis zit al gauw vol en de grappen en grollen zijn niet van de lucht, de ovale tandwielen gaan van hand tot hand, want Martin de Haan had een setje besteld en gevraagd of ik ze mee wou nemen. Ook had Wilfred om uitleg gevraagd, dus dat kon mooi gelijktijdig. Er zijn verschillende klanten van me aanwezig die al een setje hebben, dus die kunnen gelijk hun ervaringen delen. Ook het smaldeel uit N-Holland is aanwezig in aantal en in volume. :-))

Om 11 uur gaan we op pad en ik ben blij met mijn kap, tijdens zo’n tocht met 25 deelnemers is het meer stilstaan dan hollen, en dan wordt er niet veel lichaamstemperatuur geproduceerd. De kleding moet je warm houden. We rijden door veel afwisselende gebieden in Drente, en het stukje over een soort steiger over een plas water vond ik nog wel het grappigst. Maar om nou een redelijk groot gedeelte van de tocht door bos te knorren, wat in de winter allemaal op elkaar lijkt en vol ligt met zaaghout en blubber, wat de paden betreft, tja die logica ontgaat me altijd, daar kun je beter doorheen rijden met een mountainbike.

En hier zijn we weer terug.

Maar goed, gewoon aansluiten en blijven lachen. De gezelligheid voor de tijd, tijdens de pauze en daarna. Daarvoor ga ik erheen, het langzame fietsen neem je dan op de koop toe.
Na de pauze loopt mijn achterband leeg en moet er een andere binnenband in, de nieuwe die ik net gekocht heb heeft de maat van een racefiets band wat breedte betreft, dus dat wordt hem niet, dan maar een andere erin met de juiste breedte. Een tijdje later heeft W. Schermer ook een lekke band en zover ik weet waren we de enige twee die lek reden, en gezien de bospaden die vol liggen met van alles en nog wat, viel dat nog reuze mee.

Om 4 uur terug in Assen en dan gaat de warme soep er wel in, dan nog wat boterhammen en dan weer terug. Al snel blijkt dat ik linksvoor een langzame leegloper heb, maar het sneeuwt natte sneeuw, dus ik heb er geen zin in om daar iets aan te doen. Dan maar wat meer werken, Is ook een goede training.
Na 1 uur zwoegen ben ik het zat, en bij een pompstation pomp ik snel de band weer op druk, tjonge dat rijdt toch wel beter, maar na een half uurtje begin ik toch te merken dat hij weer zacht wordt. Het is koud, donker, nat en guur. Dus nog steeds geen zin om er iets aan te doen, en na nog wat extra zwoegen ben ik dan ook om iets na 7 uur thuis.

Tjonge koste wat meer kracht als normaal, maar is goed voor de conditie.

De zaterdag ervoor heb ik een klant voorzien van een setje Rotor Q-XL tandwielen en onderstaande reactie kreeg ik afgelopen woensdag op de mail, hij kwam voor onderhoud aan zijn Strada maar na de conclusie dat zijn ketting versleten was, toch maar ovaal in de fiets.

Bart schreef:
De ovalen bevallen erg goed. Al tijdens het proefrondje voelde het vertrouwd en comfortabel. Het versnellen was sensationeel.

Na een snelle rit naar huis voelde mijn benen anders aan dan na een snelle rit met ronde tandwielen. Het leek net alsof ik minder energie had verbruikt en ik ‘s avonds was ik minder moe dan anders. Bovendien heb ik het gevoel dat ik een tempo makkelijker kan vasthouden.

Zondag heb ik nog even een rondje gefietst van ruim 100 km. Dat ging ook erg makkelijk. Geen centje pijn.

Kortom: ik ben zeer tevreden! Het was best wel een dure investering, maar het is het meer dan waard.

Dus je kunt dan terecht zeggen:
En weer verliet een tevreden klant het pand. :-))
Saluut.

P.s.
Over 2 weken de Friese Winter Fiets Elfstedentocht, met op het eind een Elfsteden Kruisje.
Dat wordt mijn derde, en met 500 deelnemers zullen er niet veel in omloop komen, want deze tocht wordt maar 1 keer gereden op deze wijze, heb er zin in.
Zover ik weet doen er 6 velomobielen eraan mee.

2 gedachten over “Noordelijke Velomobieltocht vanuit Assen.”

 1. Sorry, ik schoot diverse keren in de lach bij dit stukje van je. ­čśÇ
  Lekker nuchter geschreven!
  'Even' en 'rustig' naar Assen fietsen vanuit Lattrop……
  Behalve lekkage uit de lucht ook lucht uit de band…evenals bij Wim S.
  F-Lite was het toch?

  Kan mijn de laatste lekke band niet eens meer heugen. ;-P

  PS. Apenkoppen zijn idd verslavend lekker.

  Beantwoorden
 2. Ja, soms kan ik er ook niet meer van maken, kan een meeslepend verslag schrijven, maar op een gegeven moment zijn er veel dingen hetzelfde. Daarom schrijf ik ook niet meer over woon werk toestanden, of het moet echt het melden waard zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie