Sigma Rox 5.0

Mooi duidelijke weergave

De laatste 10 jaar met een Polar draadloze fietscomputer gereden waar cadans, hartslag en snelheid aangeeft, alleen het nadeel van deze fietscomputer is dat de sensoren cadans en snelheid geen verwisselbare batterij hebben. Dus batterij leeg, dan kon je de sensor wegdoen.

Lekker handig, niet dat ze elk jaar leeg waren maar toch. Nu bij de nieuwe Quest de boel weer omgezet, maar al snel deed de boel het niet, want de batterijen waren leeg. Na een speurtocht op het internet bleek dat ze niet meer leverbaar waren de sensoren, oud model meneer.

Dus op zoek naar een nieuwe, nu is de nieuwe Polar aards lelijk om te zien, dus na enig speurwerk de Sigma Rox 5.0 aangeschaft, Mooi duidelijke weergave en een oplichtende achtergrond, waardoor hij goed afleesbaar is, daarnaast kan het apperaat verschikkelijk veel, maar ik vind cadans hartslag en snelheid mooi genoeg, al die andere dingen gebruik ik toch niet. En uitlezen op de computer mooi, maar ik denk niet dat het een toegevoegde waarde heeft zoals ik fiets, want specifieke trainingen doe ik niet, dus dat allemaal bij houden, nee dat wordt hem niet.

Heb hem deze week in de Quest gezet, bij het lezen van de gebruiksaanwijzing, wordt er precies aangegeven hoe je hem moet monteren, binnen een bepaalde afstand en hoek van de sensoren.
O nee he, dacht ik, de Quest is geen racefiets. Dat wordt nog wat, maar na het maken van 2 specifieke steuntjes voor de cadans sensor en de computer zit de boel erin en met de band om de borst, geeft de computer mooi de cadans, hartslag en snelheid aan.
Gisteren Gerrit Schotman belooft om een stuk route te controleren, dus samen met de Jan de buurman op pad, want Jan wil ook wel eens in een Quest rijden. Als ik bijna buiten het dorp ben staan alle indicatoren op nul en knipperen, Oeps dat is niet goed, ik reset, maar geen leven, als de indicatoren knipperen betekend het dat ze geen signaal ontvangen, maar het is vreemd dat ze allemaal knipperen.

Ik stop en controleer de snelheidssensor maar die klikt dus geeft signaal. Ik snap het niet en baal dat het spul niet werkt. Zou de body en de carbon dan toch teveel storing geven. De afstanden en hoeken kloppen niet met de beschrijving, en het signaal van de snelheidssensor moet door de wielkast.

Voor hardlopen als je wil.

Eerst de rit controleren en dan thuis maar eens zien. Thuis flink aan het stoeien en van alles proberen, maar niks helpt. Dan maar retour afzender, spul heeft teveel last van de body en de carbon. Ik probeer de hardloop stand, daarvoor zit er een aparte klem bij de set, opeens krijgt ik weer weergave van de hartslag, he, apart. Nu wel. Als ik de computer in de fiets doe, dan niet. Om de een of andere reden zet ik de stroom van het systeem af, (dat kan nu) en opeens doet alles het, stroom erop, niks, stroom eraf, weergave van hartslag, cadans en snelheid.

Wat blijkt na verschillende dingen proberen, de nieuwste Quest heeft een USB aansluiting en die zit vlak bij de fietscomputer, en die verstoort de boel, als ik die 10 cm verder zet is het klaar.
De boel werkt na behoren en alle gegevens worden weergegeven.

Tjonge dat die USB aansluiting zoveel invloed heeft, zit waarschijnlijk iets in wat de boel verstoort.
Saluut.

7 gedachten over “Sigma Rox 5.0”

 1. Ja, er zit een zogenaamde DC-DC converter tussen om (op efficiente wijze) van de spanning van je accu (12 Volt, denk ik) naar 5 Volt voor de USB te komen. Dit doen ze door van de gelijkspanning een hoogfrequent signaal te maken (radio-frequent) dat te transformeren en er dan weer gelijkspanning van te maken. Die tussenstap verstoort zonder twijfel het radio-signaal van de fietscomputer, om precies te zijn: de ontvanger zal wel get worden van het signaal dat 'ie binnenkrijgt.

  Beantwoorden
 2. Als leek op het gebied van mechanica vind ik de Quest een geweldige fiets, maar als professional op het gebied van elektronica zou ik sommige dingen anders hebben gedaan. Het stoorprobleem is waarschijnlijk vrij eenvoudig te verhelpen in het ontwerp, maar dat vergt wel kennis, ervaring en meetapparatuur.
  Het verplaatsen van de fietscomputer is symptoombestrijding, maar als het werkt, dan werkt het. Heel veel andere opties heb je overigens niet…

  Beantwoorden
 3. Ik heb ooit een draadloze Cateye fietscomputer gehad. Deed het prima in combinatie met m'n eerste GPS. Toen ik m'n nieuwe GPS monteerde (met ANT+ ontvanger), viel de Cateye onmiddelijk uit. Terwijl dat toch echt twee (hopelij)k professioneel ontworpen producten zijn. Interferentie kan heel lastig zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie