Gisteren eerste grote aanschaf gedaan, een houtkachel met aansluiting op cv installatie
Sinds 17 jaar heb ik al een houtkachel en een jaar of 5 geleden heb ik de huidige houtkachel aangepast, zodat hij het cv water ook verwarmt.
Ik had het gezien bij een kachelhandelaar en dacht, dat kan ik ook.
Rechts naast de kachel zie je een cv leiding lopen en de elektrische aansluiting die aan de temp. sensor vastzit
Kachel gestript, en aan de onder- achterkant en bovenop een watertank gemaakt. de tank aan de achterkant voorzien van een temp. sensor die schakelt tussen 40 en 60 gr. en onder de vloer in de kruipruimte een waterpomp, overdrukventiel en kogelkranen gemonteerd in de leidingen die naar de ringleiding onder de vloer liggen.
Na een paar dagen, lassen, sleutelen en monteren was het zodanig dat ongeveer 50% van de warmte in het cv water ging zitten, hiermee kon ik mooi het water gebruiken van de CV als transportmiddel om de warmte te vervoeren. Resultaat het huis werd op meerdere plekken verwarmt en behaaglijker.
Uiteraard was het mooi dat de gasrekening hierdoor ook lager werd :-)))
Nadeel dat de kachel nu een deel werd van de CV installatie en dus bij het huis blijft nu het verkocht is.
De cv ketel sloop je er ook niet uit als je het huis verkoopt, niet dan, ja toch.
Dus er moet een nieuwe kopen, nu kan ik dezelfde stunt weer uithalen, maar ik vond een mooie kachel die niet duur was, want de kachelboer is er per 01 jan ermee op gehouden.
Hiernaast zie je een plaatje ervan met een idee hoe het werkt.
Tja en hou komt Peter door de winter, ja met een mooie goedkope kachel, die uiteraard al standaard voorzien is van een watertank en apparatuur om hem aan te sluiten op de cv van het nieuwe huis.
Dus ook in Lattrop hout stoken en daarmee het huis warm houden.
Nu kan de nieuwe in totaal 15 Kw warmte afgeven, waarmee de verdeling 50/50 kamer/cv water wordt.
Dit is een mooie verdeling, het nieuwe huis heeft vloerverwarming dus dat past mooi allemaal.
Ook voorzie ik de nieuwe kachel van een pijp met klep die zorgt voor de aanvoer van zuurstof van buiten voor het vuur, hierdoor blijft de atmosfeer in de kamer rustig en heb je geen trek door de kamer naar de kachel toe van zuurstof. Dit wordt vaak ervaren als tocht, want ja de kachel moet zuurstof hebben om te kunnen branden.
Omdat ik het aanvoerkanaal en afvoerkanaal van de kachel voorzie van kleppen kan ik ook de intensiteit van verbranding regelen. Soms zie je kachels die je niet kunt regelen en dan is het hout in notime op.
Vooral bij open haarden, je ziet het hout verdwijnen en de warmte ook. De pijp uit.
Nou dit zal niet de laatste grote aankoop blijven.
Dag Peter. Daar wordt ik nou warm van !! Hier brand de houtkachel Godin, ook al vanaf oktober. Er staat een grote ketel op, zodat er altijd kokend water voor handen is. Groeten Kees.