Trainingsrondje 426 km.

Over 3 weken is het zover, LEL 1400 km, en de laatste tocht is alweer 4 weken terug.
Tja om 7 weken geen lange tocht te fietsen is geen al te zware voorbereiding dus ik zat wat te dubben wat te doen. Alleen maar woon/werk is mijn ervaring, is voldoende, maar toch.
Gisteren een vrije dag vanwege een diploma uitreiking, maar die ging niet door, (wel geslaagd, maar niet uitgereikt) dus de dag anders ingevuld.
Gekeken in mijn verzameling track’s en ik vond een erg geschikte route. De 400 brevet van Boekelo, komt bijna bij mij thuis langs, is een redelijke afstand, is in een dag te doen, voorzien van klimwerk, hoogste top 200mtr, en bekend.

Dus gisterenmorgen om half zes bed uit, en om 6 uur op weg. De avond ervoor de track geladen, eten klaargemaakt, en klaar is Peter.
Kom er steeds meer achter, dat ik minder eten meeneem. Ondanks de signalen van mijn maag dat hij wat dwars ligt, toch begonnen. In het begin zat er weinig spanning in de beenspieren, ik denk dat dit komt omdat je er niet van te voren mee bezig ben geweest, weinig spanning ervoor, dus weinig adrenaline in mijn bloed denk ik.

Maar goed, na een 30 tal kilometers merk ik dat de darmen niet leeg zijn, en verhip, ik heb de wc rol vergeten, nou ja dan maar op de ouderwetse manier, maar als ik stop, (een stukje van de weg af achter een bosje) :-)) wat ligt daar, een weggegooid plastic zakje met tissues, mooi, ligt daar gewoon te wachten om gebruikt te worden. Big smile. Dat lucht op.
Ik heb vorig jaar deze tocht ook gereden, normaal start hij om 9 uur s’avonds, en dan fiets je de eerste 275 km in het donker, zonder veel verkeer om je heen, maar dat is nu duidelijk anders.
Ook kun je zien waar je langs rijdt, een mooie omgeving, je rijdt eerst 175 km naar het oosten, dan 50 km naar het zuiden, en dan weer 175 km naar het westen, dus 2 keer rechtsaf en je bent weer thuis.

Vorig jaar reed ik rond de 36 km als kruissnelheid en daar begin ik eerst nu ook maar eens mee. Niet te snel in het begin en dan zien we later wel hoe het gaat. Langzaam beginnen bevalt me goed, ff aftasten.
Na 175 km moet er geklommen worden, en ik wil niet afgepeigerd daaraan beginnen.
Opeens een omleiding, rechtsaf, nou voor mijn gevoel ging die omleiding bijna terug naar Nederland, heb een pokke eind omgefietst, en toen ik terug was op de route, omleiding duurde me te lang, dus zelf terug gereden naar de route (tussendoor) was ik de wegopbreking nog niet voorbij, maar ik kon er wel langs met de fiets.
Nou had ik me niet hoeven te verleiden om die omleiding te doen. Maar goed ik zit op de route en later blijkt dat ik toch wel zeker 15 km extra te pakken heb.

Na 122 km de eerste controle post, ik hou de track/route maar aan, de eerste koffie smaakt me buitengewoon en gelijk maar een lekker broodje ei erbij. Het gemiddelde ligt hier al rond de 36 km en het schiet lekker op. Gelukkig is het nog wat bewolkt, dus niet echt last van de zon.  De volgende controle ligt op 192 km. en dan heb ik de eerste klimmen al gehad. Bij deze controle hetzelfde recept, koffie met een lekker broodje, heb ik wel verdiend vind ik zelf. Bij het wegrijden fiets ik de verkeerde kant op dus hier pakken we ook de nodige kilometers extra mee, dombooooooooo.

Maar goed, we laten de pret niet drukken en we klimmen en dalen lekker door, ondertussen komt de zon meer en meer om de hoek kijken en loopt de temperatuur lekker op, ik drink veel, en eet minder dan ik gewend ben, toch bevalt dit goed en ik krijg geen last van hongerklop of zo, tussen de rustpunten eet ik een energie reep of een snelle Jelle, daar blijft het bij. Na 250 km neem ik een halve liter colo met een lekker Duits broodje gezond, gaat er zo in, nou Cola hoefde ik vroeger echt niet te gebruiken, veel te sterk voor de maag.

Ik stuur een berichtje naar huis, nog maar 150 km te gaan. Het plan was om na 13 uur fietsen thuis te zijn, dus om 7 uur s’avonds. maar het lijkt erop dat dit niet helemaal gaat lukken.
Door het omrijden, verkeerd rijden en het toch wel vele overige verkeer lukt het niet om echt door te rijden.
Om het gemiddelde boven de 35 te houden, moet ik een kruissnelheid van 40 hebben, anders zakt het teveel weg. op het vlakke lukt dit wel, maar gaat het vals plat omhoog of erger dan zak ik terug naar de 35 of lager uiteraard. Het is nog steeds een bak van 30+ kg die omhoog moet.

Bij de laatste controle post op 100 km van huis eet ik een aardbeien gebakje waar het gelei niet echt lekker valt, dit merk ik wel tijdens het fietsen en hierdoor is de zin in eten weg. Heb geen snoep bij me (apenkoppen) want ik wil kijken of ik zonder kan. Hierdoor eet ik de laatste 100 km niet echt meer.
Nog een stukje brood als ik de grens bij Boekelo overkom, maar dit smaakt niet.
Ondertussen heb ik wel uitgevogeld dat de 400 ongeveer 425 km worden. niet erg, maar 7 uur wordt hierdoor een paar minuten over 8 voor ik thuis ben.

20 km voor huis begin ik maar aan de suikertabletten want ik merk dat ik hongerklop problemen ga krijgen als ik niks doe. Die vallen goed met flink wat water erbij en zowaar het laatste stuk van Ootmarsum naar Lattrop komt daar zowaar een 48 op de teller te staan. het is wel vlak, maar toch. Na 420 km.
Normaal als ik daar fiets vanuit het werk, trap ik hem naar 52 of 53, dus dat is niet eens zoveel harder.

Mijn gemiddelde was bij thuiskomst 35,4, en dat was net zo snel als de tocht die ik vanuit Zwolle reed, maar dat was een compleet vlakke tocht van 460 km, en deze was echt niet vlak. Volgens GPS 1265 hoogtemeters.
Al met al, met de conditie zit het wel snor, als ik geen gekke dingen doe, en mezelf niet opblaas in Engeland dan moet LEL wel lukken, gewoon rustig rijden, regelmatig eten, maar niet teveel, en wel apenkoppen meenemen, heb ik mezelf beloofd, want de weegschaal wees wel aan dat ik wel wat ingeleverd heb met deze tocht. :-)).
Saluut.

07-07-13,
Bedacht me vandaag ineens dat ik een overall gemiddelde heb gemaakt van 30.4km per uur.
Dat is de eerste keer met een brevet dat ik boven de 30km kom incl rusttijd.
Geeft de burger wel moed voor LEL.
Als je bedenkt dat organisatoren van brevetten ervan uitgaan dat er bijna niemand sneller rijdt dan 30km overall gemiddeld.
Toch een klein mijlpaaltje geslagen met deze tocht dus. :-))

2 gedachten over “Trainingsrondje 426 km.”

Plaats een reactie