Einde vakantie Israël.

De klaagmuur met net de gouden koepel erboven uit.

Tja en voor je het weet is de vakantie voorbij. We zijn al iets meer dan 1 week terug en alles is wat bezakt.
Al met al een bijzondere vakantie, want Israël is toch wel een heel bijzonder land, in al zijn kenmerken.
Een grote verscheidenheid in natuur, cultuur, bevolkingsgroepen, historie en niet te vergeten de aanspraak die men maakt op bijna elke vierkante meter.
Het land is klein wat oppervlakte betreft, maar erg wisselend in natuur, en temperatuur. Het noorden hoog en vruchtbaar, het zuiden woestijnachtig en erg warm. De dode zee, bijzonder om in te drijven, de Jordaan, een belangrijke rivier waar bijna niks van over is, als hij uitmondt in de dode zee.

We hadden allebei iets van, dat we zeker één keertje naar Israël wilde me vakantie, enerzijds om de Bijbelse plaatsen te zien, anderzijds omdat het een bijzonder land is, en een bijzondere oorsprong/ontstaan heeft.
Erg veel toerisme op die plekken waar Jezus geleefd, gewoond en gewerkt heeft, maar andere plekken die bijbels net zo belangrijk zijn, maar waar hij niet geweest is, daar zie je geen toerist.
We zijn met zijn tweeën erop uit geweest en konden doen waar we zin in hadden, en dit is erg goed bevallen, uiteraard moet je zelf veel doen regelen, maar dan een keer één dag niks doen is ook wel lekker :-))

Ff lekker drijven in 20cm water, erg aangenaam.

Jeruzalem is een belevenis op zichzelf, vooral de oude stad me zijn 4 verschillende wijken en de klaagmuur.
We zijn er omheen gelopen, je bent ff bezig, maar zo groot is de ommuurde oude stad niet. Erg leuk om te doen, en je ziet goed de verschillen tussen de bevolkingsgroepen en hoe ze wonen, werken en leven.
Fietsen zie je bijna niet en die fietsen die er rijden zijn allemaal elektrische fietsen. Er is één regel in het verkeer, dat er geen regel is, tjonge echt opletten moet je daar, gelukkig kon ik de auto weer schadevrij inleveren bij het verhuur bedrijf.

Eilat is echt een toeristische stad, en in de baai liggen de marine schepen van Jordanië en Israël vlak bij elkaar in het water, waarbij ze allebei de grens goed bewaken. Heel apart, dat zijn we hier niet gewend.
Regelmatig passeerde we een checkpoint waar je dan gevraagd werd, waar kom je vandaan waar ga je naar toe en hoelang blijf je daar, allemaal controle punten, en door het hele land zie je militairen lopen, ze horen gewoon bij het straatbeeld wat je daar ziet.

Erg grote verschillen ook tussen de steden, is het overwegend Arabisch dan is het redelijk smerig, is het overwegend Joods, dan is het veel schoner, en is het een Israëlische nederzetting dan is het gewoon Hollands schoon.

Al met al een echte aanrader, als je een land wilt bezoeken met uitersten.
Saluut.  

Plaats een reactie